top of page
  • Forfatters billedeheimogskuli

Foreldrafelagið Heim & Skúli støtter Barna- og Útbúgvingarmálaráðiðs forslag om mindre klassestørrelser

Foreldrafelagið Heim & Skúlis støtter Barna- og Útbúgvingarmálaráðiðs forslag om en øvre grænse for klassestørrelse på 20 elever. Heim & Skúli mener, at en reduktion af skoleklassens størrelse er nødvendig for at forbedre elevernes læringsmiljø.

 

En klassestørrelse på max. 20 elever (reduceret fra max. 26 elever i dag) vil give læreren mere tid med hver enkelt elev og til at mødes dennes individuelle behov for trivsel og læring. Den mindre klassestørrelse vil også give mere ro i undervisningslokalet og gøre konflikthåndtering mindre kompliceret. Læreren får herved bedre muligheder for at skabe et godt læringsmiljø.

Samtidig er en klassestørrelse på 20 elever stor nok til at eleverne kan drage nytte af hinandens erfaringer, udføre projekt- og gruppearbejder samt udvikles socialt.

 

Heim & Skúli glæder sig også over at Barna- og Útbúgvingarmálaráðið tager højde for de skoler, hvor en hård grænse på 20 elever pr. klasse ikke er en praktisk mulighed. Dette gør sig feks. gældende for små skoler i områder, hvor der ikke er alternative skolemuligheder. Her kunne en hård grænse resultere i flere parallel-klasser med kun 10-11 elever i hver.

 

Muligheden for at indsætte ekstra undervisningskræfter (lærer/pædagog), hvis klassestørrelsen overskrider 20, lyder som en god løsning. Heim & Skúli bifalder også, at den enkelte skoleleder får mulighed for at sammensætte den løsning, som passer bedst i den enkelte skole.

Dog har Heim & Skúli overordnet den anskuelse, at indsættelse af pædagoger passer sig bedst i indskolingen (0.-3. Klasse), mens vi føler at de ældre klasser vil have mere glæde af uddannede lærere.

 

Foreldrafelagið Heim & Skúli er forstående over for Barna- og Útbúgvingarmálaráðiðs forslag om en trinvis udrulning af reformen over de næste 9 år. Kommunerne vil hermed have tid til at få de fysiske rammer på plads.

Heim & Skúli håber dog at der også kan findes ekstra ressourcer til klasser, der i dag lider under overbefolkning, evt. i form af ekstra undervisningskræfter.

 

Foreldrafelagið Heim & Skúli opfordrer kommunerne til at tænke både klassestørrelser og befolkningsudvikling med, når nye skoleprojekter udformes. Dette vil forhindre, at nye faciliteter er for små, når de er færdigkonstruerede.

Drag nytte af den trinvise udrulning af denne skolereform over de næste 9 år, så eleverne fra start kan få det bedst mulige udbytte.

 

Til slut mener Heim & Skúli at mindre klassestørrelser vil underbygge en anden nødvendighed for et bedre læringsmiljø: en kortere skoledag.

Et mere effektivt læringsmiljø med mere tid til den enkelte elev vil reducere behovet for de lange undervisningsdage, som i dag særligt findes i de ældre klassetrin.

Lange skoledage og uger (op til 39 timer/uge + hjemmearbejde) er i sig selv en udfordring for elevernes koncentration og indlæring.

 

På vegne af bestyrelsen i foreldrafelagið Heim & Skúli

Janus Vang, formand



16 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page