top of page
  • Forfatters billedeheimogskuli

Lad de ældste klasser komme tilbage i skolen



Både i Danmark og på Færøerne har man observeret at svage og udsatte elevers deltagelse er udfordret under den pålagte fjernundervisning af de ældste klasser, nogen i sådan grad at der slet ikke er kontakt til skolevæsenet (læs artikel her og se selve undersøgelsen fra Danmarks Lærerforening her).

Yderligere dansk forskning har vist, at godt 20% af eleverne har problemer med at følge fjernundervisningen (læs artikel her), og der er ingen grund til at tro at denne situation ikke skulle være gældende på Færøerne.

Foreldrafelagið Heim & Skúli anser derfor ikke fjernundervisning af de ældre klasser for at være en holdbar løsning over længere tid.

Da den lykkelige situation er, at der på nuværende tidspunkt ikke er intern spredning af covid-19 infektionen på Færøerne, opfordrer Foreldrafelagið Heim & Skúli landsstyret til at lade de ældste skoleklasser få delvis nær-undervisning igen.

Dette kan evt. gøres efter islandsk forbillede, da de også har reduceret den interne spredning af covid-19 (ingen tilfælde efter den 21. april). Her undervises de ældste elever få timer om dagen og møder forskudt op, og fra den 4. maj åbnes skolen fuldstændigt igen (læs artikel her).


Efter samråd med Skúlaleiðarafelag Føroya er det dog Heim & Skúlis opfattelse, at et sådant tiltag vil kræve at de sundhedsmæssige foranstaltninger for undervisningen af 1-3 klasse blødes op, da disse allerede beslaglægger store dele af skolernes fysiske rammer og lærerkapacitet.


En sådan opblødning er en politisk beslutning, som kun kan tages af landsstyret med sundhedsvidenskabelig rådgivning, men foreldrafelagið Heim & Skúli mener at både lærere og forældre vil være betryggede, hvis man samtidigt begrænser muligheden for at covid-19 infektionen reintroduceres i det færøske samfund. Island har feks. indført obligatorisk karantæne for indrejsende fra den 24. april, dvs. efter den interne spredning af covid-19 ophørte.


Janus Vang, formand for foreldrafelagið Heim & Skúli

209 visninger0 kommentarer
bottom of page